AUTENTICITA

Objednavka jidelnicku

Povinné *

 

BUĎ SVÝM VLASTNÍM ORIGINÁLEM!

Konzumovat dostatečné množství bílkovin je velmi důležité a to ne jen pro růst svalů.

Bílkoviny mají mnoho funkcí, ať už tedy funkce stavební, kdy si naše tělo z bílkovin tvoří a buduje svaly, ale také kosti, chrupavky, vazy, kůži, vlasy.. Jsou důležité pro tvorbu enzymů a hormonů, správnou činnost svalů. Např. fibrinogen je bílkovina, která je velmi důležitá při srážení krve. Protiláky, neboli imunoglobuliny, jsou tvořeny právě bílkovinami. Některé bílkoviny jako např. hemoglobin, umožňují přenos dalších sloučenin. A mnoho dalších funkcí. A samozřejmě bílkoviny jsou také zdrojem energie.

Proto jsou bílkoviny velmi důležitou makroživinou. Velká spousta lidí však bílkoviny přijímá v nedostatečném množství.

Bílkoviny dělíme na tvz. plnohodnotné a neplnohodnotné. Zjednodušeně, bílkoviny živočišného původu (maso, vejce, ryby, mléčné výrobky) jsou plnohodnotné bílkoviny. A ty rostlinného původu (obiloviny, luštěniny, brambory, houby...) jsou neplnohodnotné. Co to, ale znamená? Bílkoviny jsou tvořeny z aminokyselin, těch základních je 20. Jsou pro naše tělo moc důležité, ale některé si neumíme vyrobit a musíme je přijímat potravou. Ty které si neumíme vyrobit, jsou obsaženy právě v těch plnohodnotných bílkovinách. Důležité je, ale přijímat bílkoviny jak živočišného, tak i rostlinného původu, a to každý den. Naše tělo si totiž neumí bílkoviny uložit, rozkládá je na aminokyseliny a ty ukládá v játrech a to na dobu maximálně 24hodin.

A teď k tomu, co je správné množství. Pokud nejste kulturista nebo zrovna neusilujete o nárůst svalů, postačí vám kolem 1 až 1,5g na kilogram vaší hmotnosti za den. Tady jen pozor, pokud je někdo obéznější, počítá se aktivní tělesná hmota (svaly, kosti, vazy, vnitřní orgány..), nelze tedy říci, že 150kg člověk má přijímat 225g bílkovin za den.

Jak si přidat do jídelníčku více bílkovin? Určitě je dobré mít nějaký zdroj bílkovin v každém jídle. Můžete využívat bílkoviny z masa, vajec, tvarohu, sýrů (zde pozor na množství, sýry mívají více tuku, záleží na druhu sýra), skyry a řecké jogurty (nejlépe bílé, ty ochucené mívají přidané cukry). Dobrý způsob, jak navýšit příjem bílkovin, je používání kvalitního proteinu. Zkuste si místo ovocného jogurtu nebo tvarohu přidat do toho bílého trochu proteinu, dostanete mnohem lepší chuť a navíc i pár g bílkovin.

Bílkoviny mají také vysoký termický efekt, to znamená, že tělo potřebuje více energie na to aby bílkovinu strávilo a také mu to déle trvá. Takže tím spálíte více kalorií a zůstanete déle sytí.  

bilkoviny zmenseny